L’IBANAT coordina sortides a la muntanya que poden gaudir tant escolars com usuaris amb discapacitats

N’Adam riu. És feliç. Ell i els seus companys del Centre Joan XXIII d’Inca han sortit avui de la rutina per gaudir de la Serra de Tramuntana. L’excursió és a la Cala Sant Vicenç. Tenen mobilitat reduïda. Alguns poden caminar, però d’altres no, i la poden fer gràcies a aquestes cadires.

“Tenim mobilitat reduïda i la muntanya ens presenta barreres arquitectòniques si no tenim adaptacions com aquestes cadires”, explica Maria Teresa Oliver, mestra tutora del Centre Joan XXIII. Diu que hi ha varietat de malalties entre els usuaris, però que són “característiques comunes” pel que fa a la mobilitat i visió reduïda.

 

Si fins ara les sortides coordinades per l’IBANAT es feien principalment amb escolars, ara també les fan amb persones amb certa discapacitat. La Conselleria de Medi Ambient ja té 12 d’aquestes cadires repartides entre les 4 illes. Magdalena Bernat, tècnica d’educació ambiental de l’IBANAT, afirma que “és un itinerari molt sensitiu, una zona boscosa molt ombrívola i molt plana. Seria una de les zones més adequades, juntament amb la Vall de Sant Vicenç, a les fonts Ufanes”.

Les excursions tenen els col·laboradors de guies de muntanya i de la Creu Roja. Erica Zabala, voluntària de l’entitat, assegura que “la sorpresa, l’alegria… els ulls que brillen, és el més bonic”.

Que aquests joves es fusionin amb la natura té uns beneficis enormes per a la seva salut. Oliver apunta que es tracta d’un “enriquiment pel que fa als sentits. Estar dins un bosc representa una olor, temperatura, humitat, renous diferents… són coses a les quals no estan avesats. És important que els pares coneguin aquesta eina que està al seu abast i que moltes famílies desconeixien”.

Aquesta iniciativa està disponible a les quatre illes. Es pot reservar per telèfon perquè joves com, per exemple, n’Adam puguin ser feliços enmig de la natura.