El passat mes d’abril La Fundació Patronat Joan XXIII inicià l’acolliment d’una família de refugiats ucraïnesos on dos dels seus membres són persones amb una discapacitat intel·lectual.

La Fundació Caixabank ha donat el seu suport al projecte amb una ajuda econòmica amb la qual s’ha pogut dur a terme moltes de les accions que s’expliquen a continuació.

Aquest acolliment ha estat possible per la col·laboració de les entitats inqueres Inca Solidària i Punts en Vida que han traslladat una quinzena de persones des d’Ucraïna fins a Mallorca. Una d’aquestes famílies era aquesta que comptava amb la dificultat afegida de tenir aquestes persones amb unes necessitats d’atenció especial.

Des d’aquestes entitats es va contactar amb Joan XXIII i la junta directiva de l’entitat va decidir de forma inmediata donar una ma. Per començar sel’s ha proporcionat una casa ubicada al centre històric d’Inca, on allotjar-se i que és propietat de la Fundació.  A més s’han facilitat electrodomèstics per que aquesta família pugui dur a terme una vida amb normalitat i, amb les altres entitats inqueres, se’ls ha proporcionat aliments.

La previsió és que les dues persones amb necessitats especials puguin realitzar estades de día al centre Ses Garrigues d’Amunt. En paral·lel també es vol fer feina per donar una sortida laboral la mare d’aquestes persones.

Des de Joan XXIII es vol destacar que s’ha començat a comptar amb la solidaritat de les empreses locals. Així per exemple l’operador Fibwi ja s’ha compromés a instal·lar wifi en aquest habitatge per tal que la família es pugui comunicar on line amb els familiars i coneguts que encara resten a Ucraïna. S’ha de tenir en compte que aquesta familia ve d’una zona propera a la ciutat d’Odesa, una de les més castigades pel conflicte bèl·lic.